Hoe haal je het beste uit je team? 4 tips van experts

Hoe haal ik het bestje uit mijn team

Als team heb je gezamenlijke doelen: mooie projecten, goede resultaten, succes. Ellenlange discussies, inefficiënt vergaderen en moeilijke samenwerkingen kunnen roet in het eten gooien. Het vreet energie en kost tijd. Hoe zorg je ervoor dat jouw team optimaal functioneert? 4 tips van experts.

1. Benadruk kwaliteiten

Positieve gesprekken geven een positieve vibe. Zeg nou zelf: wie vindt het niet fijn om een compliment te krijgen? Ga als team het gesprek aan en benadruk ieders kwaliteiten. Je hoeft niet met je eigen goede eigenschappen te pronken, maar benoem ze bij je collega’s. Bespreek ook waarom deze kwaliteiten zo belangrijk zijn in de samenwerking. Een kwaliteitenspel is een uitgeklede vorm van teamcoaching. Goed voor de onderlinge verhoudingen.

2. Benut de talenten binnen een team

Na een kwaliteitenspel is het ook goed om iets te doen met de uitkomsten. Maak een vertaalslag naar jullie samenwerking door te bespreken hoe je ieders talenten beter kunt benutten. Dit heeft niet alleen een positieve uitwerking op de workflow, het zorgt er ook voor dat mensen beter in hun vel zitten omdat ze taken hebben die op hun talenten aansluiten.

3. Geniet samen van successen

In de waan van de dag vergeten teams soms om ook even stil te staan bij geboekte successen. Je kunt wel altijd maar doorknallen, maar dan voelt niet iedereen zich gewaardeerd. Je mag best benadrukken dat jullie het goed hebben gedaan! En zo’n ‘viering’ hoeft niet per se grootst te zijn, een klein gebaar is al leuk. Een toast op vrijdagmiddag bijvoorbeeld.

4. Onderneem leuke dingen als team

Over die vrijdagmiddagborrel gesproken… samen leuke dingen doen zorgt ook voor een sterker groepsgevoel. Dat kan een hapje en een drankje zijn, maar bijvoorbeeld ook een sportief teamuitje of een escaperoom. Wedden dat er maandag uitgebreid over wordt nagepraat bij de koffieautomaat!


Share: