Optiek Deventer: Waarom iedereen jaarlijks naar de opticien zou moeten gaan

Waarom iedereen jaarlijks naar de optiek moet gaan

Als je lenzen of een bril draagt, dan kom je waarschijnlijk al met enige regelmaat bij je optiek Deventer over de vloer. Maar wist je dat een jaarlijks bezoek aan de opticien ook verstandig is als je gewoon goed ziet? In dit artikel vertellen we waarom.

#1. Oogaandoeningen kunnen tijdig herkend worden

Zelfs al heb je perfect zicht, iedereen kan last krijgen van oogaandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan glaucoom. Je loopt een verhoogd risico als deze oogziekte in de familie zit. Het is in dat geval ook zeker aan te raden om je ogen jaarlijks door je optiek Deventer te laten controleren. Een glaucoom-testje stelt overigens niet veel voor en kan al binnen een paar minuten gedaan zijn. Jaarlijkse controles zijn overigens extra belangrijk voor mensen die diabetes hebben; zij hebben namelijk een verhoogd risico op afwijkingen en beschadigingen van het netvlies. Als deze niet tijdig gesignaleerd worden, kunnen ze zelfs blindheid tot gevolg hebben. Voor de meeste oogaandoeningen geldt dat wanneer zij in een vroeg stadium herkend worden, de risico’s tot een minimum kunnen worden beperkt.

#2. Je ogen vertellen ook veel over je algehele gezondheid

Je ogen kunnen heel veel vertellen over je gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat een te hoge bloeddruk (hypertensie) vaak wordt geconstateerd tijdens een standaard oogmetingen? Dat komt doordat bij iemand met een hoge bloeddruk de bloedvaatjes in de ogen kunnen gaan bloeden en de oogzenuw kan opzwellen. Ook leverproblemen, schildklieraandoeningen en auto-immuunziektes kunnen in bepaalde gevallen herkend worden bij oogcontroles.

#3. Je kunt tijdig inspelen op veranderingen in je zicht

Ook als je geen oogaandoeningen in de familie hebt, kun je ervanuit gaan dat je ogen veranderen naarmate je ouder wordt. De meeste mensen krijgen op een gegeven moment in hun leven een oogafwijking. Een groot deel daarvan heeft dit niet eens door. Je ogen worden tenslotte niet van de ene op de andere dag slechter. Dat gaat heel geleidelijk. Ik ken een man die, toen hij begin 30 was, voor het eerst naar de opticien ging. Om er vervolgens achter te komen dat hij -8 had! Hij was dus al jarenlang praktisch blind. Het hoeft natuurlijk niet in alle gevallen zo extreem te zijn. Het gaat vaak om kleine afwijkingen, al kunnen deze wel tot allerlei andere klachten leiden. Heb je bijvoorbeeld vaak last van hoofdpijn, dan zou het best kunnen dat dat veroorzaakt wordt door dat je (onbewust) loopt te turen. Zelfs bij minimale afwijkingen is het belangrijk dat ze gecorrigeerd worden, om te voorkomen dat ze verergeren. Hoe eerder een eventuele oogafwijking ontdekt wordt, hoe sneller de afwijking gestabiliseerd kan worden.

Zoals je ziet is een jaarlijks bezoek aan een optiek Deventer voor iedereen een aanrader – ook als je goed kunt zien!

Share: