Spuitgieten, welk kunststof kies je?

Spuitgieten, welk kunststof kies je?

Veel ondernemers in plastic producten kiezen ervoor om deze te laten spuitgieten. Hoe gaat het in zijn werk en welk kunststof kun je het best gebruiken voor goed resultaat? Want het ene kunststof is het andere niet!

Spuitgieten is een krachtige productiemethode om plastic op een betrouwbare en kostenefficiĆ«nte manier te fabriceren. De mogelijkheid om met veel verschillende soorten kunststof te werken maakt het een populaire methode. 

Hoe werkt spuitgieten?

Bij spuitgieten wordt gebruik gemaakt van een grote pers. Nadat vloeibaar plastic in een mal is gegoten, gaat het in de pers. De machine wordt vervolgens gevuld met granulaat (een korrelige poeder). Dit wordt in de cilinder van de pers gespoten, waar het verhit wordt totdat het vloeibaar is. Een schroef in de cilinder perst het materiaal samen, om het vervolgens in de mal te injecteren. Nu hoeft de vorm alleen nog maar af te koelen, om het uit de mal te kunnen drukken en te gebruiken. Het grote voordeel van spuitgieten is dat je hiermee snel veel identieke producten kunt produceren.

Welk kunststof voor spuitgieten?

De keuze is reuze wat betreft de grondstof voor spuitgieten. We hebben verschillende mogelijkheden voor je verzameld en de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Polyethyleen

De voordelen van polyethyleen zijn dat het chemisch resistent. Dit maakt het de meest gebruikte kunststofsoort voor het vervaardigen van plastic producten. Het nadeel van PE is dat het slecht tegen hitte kan.

Nylon

Nylon, of Polyamide, is een ijzersterke kunststofsoort die veel gebruikt wordt bij het maken van gereedschappen. Het is hittebestendig, maar neemt wel vocht op. Om te voorkomen dat het door de vochtopname gaat uitzetten, wordt aan polyamide vaak glasvezel toegevoegd.

Polycarbonaat

Polycarbonaat kan in tegenstelling tot de meeste andere kunststoffen wel tegen hoge temperaturen. Het is een glashelder plasticsoort en wordt dan ook veel gebruikt voor straatverlichting, veiligheidsbrillen, helmen, politieschilden, mobiele telefoons, drinkflessen en verpakking van etenswaren.

PET

PET staat voor polyethyleentereftalaat. Deze vorm van polyester kennen we allemaal, het wordt namelijk gebruikt voor frisdrankflessen. De flessen die we vervolgens weer inleveren, om gerecycled te worden. Oneindig te (her)gebruiken en makkelijk in elke vorm te gieten.

Polypropyleen 

Polypropyleen is een hard, maar flexibel plastic met een zeer brede toepassing. Het is goed bestand tegen chemische stoffen en warmte. in de praktijk wordt het veel toegepast op huishoudelijke apparaten, zoals stofzuigen en strijkijzers.

Share: