Wonen in Deventer: de 3 mooiste wijken

Wonen in Deventer

Van de oude stadsmuren tot de Deventer Koek-fabriek, de IJssel en de Brink: wonen in Deventer is geweldig. Met 15 wijken, tientallen buurten en een totale oppervlakte van 134,37 km² is er aan woonruimte geen gebrek. Maar wat zijn de beste plekken om te wonen in Deventer? We bezochten de 3 mooiste wijken.

#1 De binnenstad

Met stip op nummer 1 staat de Deventer binnenstad. Het historische centrum is een prachtige plek om te wonen. De wijk telt 8.040 inwoners (1 januari 2018) op 6.324 verschillende adressen. Wie van gezelligheid en vertier houdt, moet hier zeker een bezichtiging plannen. Het centrum is het hart van deze (kunst en) cultuurstad. Er worden jaarlijks tientallen evenementen georganiseerd: van de bekende Deventer Boekenmarkt en het Charles Dickens Festijn tot Film op de Brink en Deventer op Stelten. Het overgrote deel van de woningen is gebouwd tussen 1700 en 1900. Kortom: voor historisch wonen in een gezellige omgeving moet je in de binnenstad zijn.

#2 Het Havenkwartier

Het Havenkwartier is een buurt die loopt langs de Mr. H.F. de Boerlaan tot aan de binnenhaven van Deventer. Van origine is het Havenkwartier industriegebied, maar sinds 2010 werkt de gemeente aan een herontwikkeling van de wijk. Oude gebouwen worden gesloopt of gerenoveerd, om plaats te maken voor nieuwe ondernemingen en voor woonhuizen. De woningen zijn helemaal in stijl met de omgeving en doen aan als een gezellig havendorpje. En goed nieuws: in het hippe nieuwe havengebied zijn woningen voor elke portemonnee. De gemeente heeft bepaald dat de prijs van een van deel van de koopwoningen moet onder 150.000 euro liggen. Voor een gedeelte van de huurhuizen geldt een maximumhuur van 417 euro.

#3 De Vijfhoek

De Vijfhoek is, in tegenstelling tot de Binnenstad en het Havenkwartier, één van de nieuwere wijken in Deventer.  Hij telt 12.640 inwoners, op 4.707 verschillende adressen. De woningen zijn allemaal tussen 1998 en heden gebouwd. Het laatste deel van deze buurt, Spijkvoorder Enk, is momenteel nog in ontwikkeling. De Vijfhoek is een relatief groene wijk. Bij de bouw zijn veel bestaande bomen overeind gebleven. De wijk biedt een diversheid aan woningtypen: van ‘doorsnee eengezinswoningen’ tot waterwoningen en een tuinstadconcept met een Deense grondslag. Een veilige buurt waarin slechts 11 procent van de inwoners zich soms onveilig voelt en waarin 61,7 procent erg gehecht is geraakt aan zijn buurt. De gemiddelde huizenprijs in de Vijfhoek is € 251.400.

Makelaar in Deventer

Meer weten over wonen in Deventer, de mooiste wijken en alle bijkomende woongemakken? Een makelaar in Deventer kan je verder helpen. Hoewel je vrij bent om je landelijk te oriënteren, kiezen veel mensen voor een makelaar in de buurt. Die kent de omgeving, de gemiddelde huizenprijs en alle andere aandachtspunten omtrent wonen in Deventer.

Share: